AHC IJburg

DE PLAG
Het dak van het gebouw, bijgenaamd “de plag” , rijst als een grasplag op uit de grond van het Diemerpark. Het dak is op te vatten als een uitloper van een achterliggende heuvel. Een patio aan achterzijde geeft van binnenuit zicht op de heuvel en het parklandschap. Door de patio dringen natuur en daglicht binnen. Het gebouw opent zicht met een hoge glasgevel naar het hockeyveld, de zon en het licht. Vrijkomend stortgas uit de onderliggende voormalige vuilnisbelt wordt gebruikt voor de verwarming. Zonnepanelen zijn bevestigd aan de randen van het dak. Natuur gaat hier, letterlijk en figuurlijk, samen met techniek. Een Hightech lichtgewicht constructie, uitgerust met de laatste technieken op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid, gaat op in de natuur van het park.

DUURZAAMHEID EN EXPLOITATIEKOSTEN

Het gebouw is ontworpen voor een levensduur van 50 jaar en gebouwd met onderhoudsarme, duurzame bouwmaterialen. Er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen, een zonneboiler, optimale isolatie en ventilatie en vloerverwarming. Opgevangen regenwater wordt gebruikt voor de wc’s. Een groot glasoppervlak op het Zuid Westen zorgt, ook in de winter, voor warmte.Door een robuuste detaillering kunnen slijtage en beschadiging beperkt blijven. Een lange levensduur, lage energie- en onderhoudskosten verlagen de exploitatiekosten.

BOUWTECHNIEK
In het Diemerpark kan geen paalfundering gemaakt worden omdat de ondergrond bestaat uit een voormalige gifbelt die is afgedekt met een rubber deken. Op het rubber ligt een 80 cm dikke laag zand en aarde. Het gebouwgewicht mag niet meer dan 500kg/m2 bedragen. Omdat het gebouw het dubbele weegt wordt een methode uit de wegenbouw toegepast om de gewichtstoename te beperken: er wordt een laag grond afgegraven met een gewicht van 500kg/m2 en hiervoor wordt een laag vederlicht polystyreen met dezelfde dikte voor in de plaats gebracht. Op het polystyreen wordt een dunne gewapende betonvloer gestort, op de betonvloer wordt een lichtgewicht staalconstructie verankerd. De gevels en het plafond worden betimmerd met onderhoudsarme, blankhouten delen.