Clubhouse Golfclub Afferden

De opdracht
Maak een schetsontwerp voor een clubhuis voor de nieuw op te richten golfclub Afferden. Het clubhuis moet zich op een natuurlijke wijze in het landschap voegen. In het clubhuis moet naast de gebruikelijke functionele ruimtes plaats zijn voor een grote zitruimte met fauteuils en banken, een eetzaal, een biljart, ruimte voor bridgetafels, een haard en een gezellige bar. Vanuit het clubhuis moet uitzicht zijn op de golfbaan. De sfeer moet sportief, gezellig en luxueus zijn.
Het ontwerp
De contouren van het lage, glooiende rieten dak zijn gezichtsbepalend voor het gebouw. De organische vorm voegt zich in het licht glooiende landschap van graslanden en bossen. Onder de rietkap zijn de abstract gedetailleerde glasgevels hoekig en strak. Het contrast tussen de strakke glasgevels en het glooiende dak is de essentie van het ontwerp.
De kleedkamers en het magazijn met golftassen zijn in een half verdiept souterrain gesitueerd. Alle zalen bevinden zich op de begane grond en hebben een wijds uitzicht over de golfbaan en het omliggende natuurlandschap. De bestuurskamers zijn als enige op de verdiepingsvloer gesitueerd.
De sfeer in de clubruimte wordt gezet door een grasgroen tapijt, bruinleren fauteuils en verchroomd stalen buismeubels. Een robuuste houten vloer in de bar is tegen de spikes bestand. Achter de bar staan de flessen voor spiegels op glazen planken. Binnenwanden zijn uitgevoerd in ruw gemetselde brokken steen uit een Limburgse steengroeve. Aan de wanden hangen trofee├źn en golfstokken. Ook de haard is robuust uitgevoerd. De klinkers van de haardvloer liggen in een ruime straal rond de haard zodat er op de vloer grote houtblokken gestookt kunnen worden.