Loft Planciusstraat

De ruimte
De 185 m2 grote en 4m hoge ruimte ligt op de tweede verdieping van een voormalig pakhuis, een van de eerste gebouwen in Amsterdam van gewapend beton. Karakteristiek voor de ruimte is de betonconstructie: een balkenrooster onder het plafond en 3 vrije kolommen in de ruimte. Aan de achterzijde is uitzicht over de Realengracht en de westelijke eilanden. De voorzijde heeft een 10m brede gevel aan de planciusstraat.
De opdracht
Het klassieke dilemma bij het inrichten van een ‘loft’ is dat het lastig is aparte kamers te maken zonder de ruimte aan te tasten. In dit geval worden een afgesloten badkamer, een berging en 2 aparte slaapkamers gevraagd.
Het ontwerp
Om de ruimte zoveel mogelijk in tact te houden hebben we enkele voorwaarden geformuleerd:
1. De 3 kolommen en het balkenrooster onder het plafond moeten overal zichtbaar blijven.
2. Er moet ergens vrij zicht blijven van voor naar achteren.
3. De straatgevel moet over de volle breedte open blijven.
In plaats van een verdiepingshoge binnenwand maken we een kast van 15m lang en 2,7m hoog. Door een element los in de ruimte te plaatsen blijft de ruimte eromheen voelbaar. Achter de kast zijn een slaapkamers, een badkamer en een berging gesitueerd. De tweede slaapkamer ligt aan de galerij.
Detaillering
De kast is aan de zijde van de ruimte gestuct, de kastdeuren zijn van gematteerd perspex. Een lichtlijn licht het perspex van boven aan en volgt de contouren van de kast. Het beeld van de achterzijde van de kast wordt bepaald door een batterij lichtgrijs geschilderde kastdeuren van vloer tot plafond.