The Unbound Hotel Amsterdam

Samenwerking met Studio Appelo en Felixx Landscape

Fotografie Michel Claus en Peter Mann

The Unbound is een kleinschalig boutique hotel aan de rand van Amsterdam. Gelegen in het groene polderlandschap vlak buiten de stad is The Unbound op te vatten als een hedendaagse buitenplaats, een City Escape, waar de stedeling tot rust en bezinning kan komen. De buitenplaats, een centraal gebouw met bar, restaurant en receptie, is omgeven door een grote publieke tuin waarin diverse types vrijstaande cabins staan. Tussen de cabins gaat de natuur zijn gang. Hier vieren de locals en de hotelgasten de vrijheid van het ongeregiseerde.

Het kavel van 4 hectare is bestemd voor recreatie, leisure en een hotel met 50 bedden/ 30 kamers. Voor de gebouwen is slechts een klein deel van het beschikbare grondoppervlak nodig. Het overige deel kon ingericht worden als gemeenschappelijke natuurtuin. In plaats van de hotelkamers onder te brengen in één gebouw, werden de hotelkamers, in de vorm van cabins, verspreid over het terrein. Ter plaatse van The Field staan de cabins ver uit elkaar en is de privacy groot. Ter plaatse van The Boardwalk is de tussenruimte kleiner en komt men elkaar eerder tegen. De tuin is verdeeld in verschillende “kamers” met verschillende functies. De moestuin is voor gemeenschappelijk gebruik en voor de restaurantkeuken.

The Unbound is gelegen in de Osdorper Binnenpolder, onderdeel van een van de “groene scheggen” die diep in het stedelijke gebied van Amsterdam binnendringen. De scheggenstructuur, een belangrijk aspect van het door Cornelis van Eesteren ontworpen Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934, heeft tot doel een goed evenwicht te bereiken tussen stad en groen. Het ontwerp van The Unbound, met zijn gemeenschappelijke natuurtuin, sluit aan bij de ambitie van Van Eesteren om de stedeling directe toegang te geven tot het buitenleven. Om het oorspronkelijk vlakke kavel in te richten als natuurtuin is een vijver gegraven, waarbij de vrijgekomen grond over het terrein verdeeld is. De hierdoor ontstane heuvels en dalen zijn gebruikt om de gebouwen een plaats te geven. Sommige cabins zijn half ingegraven, om ze letterlijk te verbinden met de grond. Een groot deel van de gebouwen is op poten geplaatst, zodat er een verhoogd perspectief is op de omgeving. Vanuit de cabins en vanaf de terrassen ontstaat zo een divers zicht op de lucht, het water en de natuurtuin. Gevels zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd vuren, een mooi vergrijzende houtsoort die zich moeiteloos in de natuur voegt.